personeelstekort bouw

Alle informatie over het personeelstekort in de bouw

Al jaren heerst er een groot personeelstekort in de bouw en de oorzaken zijn soms wat onduidelijk, maar het is wel belangrijk om te weten dat je bij een uitzendbureau technisch personeel aan kunt kloppen wanneer je op zoek bent naar een baan.

Personeelstekort

Tegenwoordig lijkt het wel alsof er in iedere branche een personeelstekort is ontstaan. Je hoort er tenslotte veel over op het nieuws. Denk aan een tekort in de zorg, op scholen bij de hulpdiensten, maar ook in de bouw is een groot personeelstekort ontstaan. In de corona crisis verloren veel mensen hun baan, maar in de bouw was er nog steeds genoeg werk. Er heerst momenteel natuurlijk een huizencrisis waar ontzettend veel Nederlanders last van hebben en om deze enigszins op te kunnen lossen, is het ontzettend belangrijk dat er de komende jaren veel huizen bijkomen, zodat veel mensen weer voorzien kunnen worden van een verblijfplaats en de vraag niet veel lager ligt dan het aanbod zoals nu het geval is. Kijk ook eens op https://www.aditech.nl/ 

Weg uit de bouwsector

Het blijkt dat het personeelstekort in 2008 is ontstaan tijdens de grote crisis. Veel mensen zijn toen uit de sector ontslagen en deze mensen hebben nu werk in een andere sector waardoor ze niet de behoefte voelen om terug de bouw in te gaan. Daarnaast denken veel mensen dat het werk in de bouw nogal wisselend is qua drukte en dat het hollen of stilstaan is. Daardoor is het imago niet al te best en hangen er teveel chiches aan. 

Hoop op de jongere generatie

De oplossing is om jongeren weer enthousiast te maken voor deze sector en ze in te laten zien dat het werk belangrijk is en meer inhoudt dan het fluiten naar menigeen die langsloopt. Het idee is dan ook om intern op te gaan leiden in plaats van jongeren te vragen om een opleiding te volgen voordat ze in de bouwsector aan het werk kunnen gaan. Op deze manier kan de jongere generatie leren en werken tegelijk terwijl ze geld verdienen. Dit kan een mooie manier zijn om een toekomst in de bouw mogelijk te maken.

Dan maar zonder personeel

Wanneer het geen mogelijkheid blijkt te zijn om jongeren in de bouw te krijgen en het een kriem is om personeel terug de sector in te krijgen, dan is het belangrijk om te gaan zoeken naar mogelijkheden om zonder dit personeel de bouw door te laten verlopen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan prefab. Wordt nu al veelvuldig gebruikt, omdat het makkelijk is om snel huizen uit de grond op te laten rijzen, maar het kan ook een vervanging voor voor het personeel zijn, omdat het allemaal toch al klaar is en maar door enkele personen op de goede locatie moet worden gezet en worden geïnstalleerd. 

Comments are disabled.