Een aannemer kan voor u de meest uiteenlopende projecten uitvoeren. Bijvoorbeeld: het bouwen van een woning, een loods met kantoor, een kantoorpand etc. Het moment dat u een aannemer inschakelt bepaalt u zelf. Voor het maken van bouwplannen kunnen verschillende partijen in actie komen, namelijk een architect, een constructeur en eventueel adviesbureaus voor installatietechniek en dergelijke.

Ook voor service- en onderhoudswerk (sloten gangbaar maken, kozijnen vervangen etc.) kunt u een aannemer benaderen. Deze zal het werk bij u realiseren op basis van een afgesproken uurtarief of een met u overeengekomen vaste prijs.

In het bouwproces komen veel verschillende disciplines voor. Dit houdt in dat bij het realiseren van een project meerdere onderaannemers en leveranciers ingeschakeld zullen worden. Het coördineren van deze bedrijven wordt (vaak) door de (hoofd)aannemer uitgevoerd.

Hetzelfde traject van bovengenoemde zaken geldt voor de civiele techniek (Grond-, Weg- en Waterbouw).

Uiteindelijk wil de aannemer u als opdrachtgever ontzorgen, dat wil zeggen dat hij u bijstaat in alle zaken die een bouw of verbouw met zich mee brengt.