meterkast vervangen

De meterkast is de plek in het huis waar al het gas en alle elektriciteit het huis binnen komt. Er hangen meters op deze plek die de hoeveelheid gas en elektriciteit nauwkeurig in de gaten houden, vandaar ook de naam.

Als je in een wat ouder huis woont, kan het zijn dat je in de meterkast nog een stoppenkast hebt hangen in plaats van een groepenkast. Het verschil zit hem voornamelijk in het uiterlijk, want ze hebben dezelfde functie. De stoppen- of groepenkast verdeelt de stroom naar de juiste plekken in huis. Het is dus belangrijk dat dit allemaal goed functioneert, anders wordt het gevaarlijk. Hier wat tips om te checken of jouw kast aan vervanging toe is.

Meer groepen nodig door modernisering

Op het moment dat er meer elektrische apparaten in huis komen, neemt ook de vraag naar stroom toe. Zoals je net las, wordt de stroom verdeeld over het huis. Als er meer vraag is, moet het ook meer verdeeld worden, maar dit kan niet altijd. Aan een groep zit namelijk een limiet voor de hoeveelheid stroom die er heen mag. Dit betekent dat er bij meer apparaten dus extra groepen nodig zijn. Voldoet jouw oude stoppenkast hier niet aan? Dan zal je hem moeten laten vervangen, zodat je genoeg groepen hebt.

Meer groepen nodig door nieuw kookgerei

Het kan zomaar zijn dat je overstapt van een gasfornuis naar elektrisch koken. Een goede stap naar het minder gebruiken van gas in het huishouden. Echter is het zo, dat je groepenkast waarschijnlijk wel vernieuwd moet worden door deze verandering. Dit komt, doordat een kookplaat erg veel stroom nodig heeft en dus niet bij een andere groep in de rekensom past. Elke groep heeft zoals eerder gezegd een maximum aan wat het kan verdelen. Daarvoor is er dus een hele extra groep nodig. Dit is niet alleen bij een kookplaat, maar ook bij andere grote apparaten het geval.

Veiligheid staat voorop

Tot slot staat veiligheid natuurlijk voorop. Het vernieuwen van de meterkast kan dan ook zeker geen kwaad als de woning flink verouderd is. Er zijn tegenwoordig ook regels waar een meterkast aan moet voldoen. Eén van die regels is het hebben van een aardlekschakelaar. Dit is zeker niet voor niks, want het aantal branden door kortsluiting is flink gedaald na deze toevoeging. Check dus of jouw meterkast er één heeft, anders is het tijd voor vernieuwing. 

Al met al is het dus voor je eigen veiligheid dat jouw meterkast up-to-date is. Een meterkast vervangen kan je niet zelf doen, maar is door een professional zo gedaan. Op deze manier kan jij vervolgens weer veilig gebruik maken van al je apparatuur.

Comments are disabled.